De Rohingya crisis heeft recent de krantenkoppen gehaald. Vele mensen beschouwen dit als een catastrofe voor de mensheid. Duizenden vluchtelingen hebben hun leven op het spel gezet om de grens over te steken en onderdak te zoeken in het buurland Bangladesh. Velen zijn om het leven gekomen bij het oversteken van de Bengaalse Baai. Wat heeft nu voor zo een grote volksverplaatsing gezorgd?
- Kleine etnische groep
De Rohingya zijn één van de vele etnische groepen die in Myanmar leven, De Birmese regering erkent de Rohingya echter niet als officiële burgers van Myanmar. De Rohingya leven in Rakhine, een staat van Myanmar. Volgens de regering, zijn deze mensen illegale immigranten die het land zijn binnengekomen na de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh in 1971. De meesten zeggen dat de regering een etnische zuivering doorvoert. De Rohingya krijgen geen toelating tot veel van de publieke diensten en hebben de hele tijd te maken met discriminatie.
- Religie
De Rohingya zijn moslims. 90% van de bevolking van Myanmar zijn Boeddhisten, discriminatie op vlak van religie zorgt er ook voor dat de Rohingya vluchten uit Myanmar. Er zijn namelijk enkele wetten opgesteld op basis van religie. Zo is er een verbod op interreligieus trouwen.
- Martelingdoor het leger
Er zou sprake zijn van verkrachting van vrouwen door het leger van Myanmar, in Tula Toli, een dorpje in Rakhine. Kinderen en mannen werden er vermoord. Velen zijn gevlucht, maar velen zijn ook om het leven gekomen doordat de huizen in brand werden gestoken.
- Land onteigening
De regering onteigent stukken land van de bewoners om ontwikkelingswerken uit te voeren, zonder enige compensatie aan de eigenaars te geven. Deze gronden werden gebruikt als militiare basis, agriculturele projecten of voor extractie van natuurlijke grondstoffen. Mensen speelden hun thuis kwijt.
Velen stellen zich nu de vraag welke rol Aung San Suu Kyi, de de facto leider van Myanmar, hier nu in speelt. Ze wordt beschouwd als een mensenrechten-icoon en heeft de Nobel prijs voor de vrede ontvangen in 1991. Velen willen nu dat die prijs wordt ingetrokken omwillen van haar onbekwaamheid in het aanpakken van de Rohingya crisis. Vele Rohingyas leven nu in slechte omstandigheden. Hun toekomst staat op het spel. We moeten ons allen achter de Rohingyas scharen en hun beschermen.